Pētījumu un publikāciju datu bāze

Latvijas iedzīvotāju pārtikas patēriņa datu iegūšana riska izvērtējumu veikšanai un kopējās diētas (Total diet study) pētījumu pieejas izmēģinājumpētījums (pilotēšana)

Valoda:
Latviešu
Pētījuma statuss:
Nodots

Latvijas iedzīvotāju pārtikas patēriņa datu iegūšana riska izvērtējumu veikšanai un kopējās diētas (Total diet study) pētījumu pieejas izmēģinājumpētījums (pilotēšana)

Pētījuma mērķis:

Pētījuma mērķis ir Pārtikas patēriņa un pārtikas pagatavošanas pētījuma datu iegūšana ar sezonālo reprezentāciju.

Pētījuma uzdevums:
  1. Aptaujas anketu datu sagatavošana aptauju platformā, testēšana, intervētāju apmācības;
  2. reprezentatīva respondentu atlase (500 mājsaimniecības, 50 bērnu vecumā no 0-3 gadiem vecāki, 100 gados vecāki pieaugušie un seniori), uzaicinājums dalībai pētījumā atbilstoši sezonalitātei;
  3. pētījuma dalībnieku intervijas klātienē un attālināti visos Latvijas reģionos, atbilstoši izlasei;
  4. pārtikas produktu iegādes plāna korekcijas, produktu iegāde atbilstoši sezonalitātei, primāro paraugu sagatavošana, laboratoriskā testēšana;
  5. pētījuma aptaujas datu tīrīšana, statistiskā apstrāde, datu poārbaude, rezultātu izvērtējums, secinājumu un rekomendāciju izstrāde pētījuma.
Nodošanas datums:
05.12.2024
Resors (nozares ministrija, neatkarīga iestāde vai pašvaldība):
Zemkopības ministrija
pasts@zm.gov.lv
Iesniedzējinstitūcijas autorizētais lietotājs:
Pētījuma pasūtītājs:
Zemkopības ministrija
pasts@zm.gov.lv
Politikas joma:
Lauksaimniecības dzīvnieku, kultūraugu, meža un zivju resursu ilgtspējīga apsaimniekošana
Pētījuma klasifikācija:
Regulārs pētījums (tajā skaitā izpētes monitorings)
Pētījumu rezultātu izmantošana:
Iegūtie dati ļaus izvērtēt situāciju par piesārņotāju līmeni Latvijas iedzīvotāju ikdienas lietotajā pārtikā, tādējādi uzlabojot kopējo pārtikas drošību Latvijā. 
Autoru saraksts:
  • Inese Siksna
Pētījuma finansēšanas avots:
Valsts budžets
Finansējuma avota pilns nosaukums:
Zemkopības ministrijas subsīdijas
Pētījuma finansēšanas summa EUR (bez PVN):
60000 EUR
Pētījuma sasniegtie rezultāti:

Pētījuma metodoloģija izstrādāta un adaptēta pētījuma pirmajā posmā un balstīta uz zinātniskajā literatūrā un citu valstu nacionālajos kopējās diētas pētījumos balstītiem secinājumiem. Otrā pētījuma posma rezultāti sniedz detalizētus datus par Latvijas iedzīvotāju patēriņa un ēdiena gatavošanas paradumiem, identificējot ar pārtikas gatavošanu, uzglabāšanu un iegūšanu saistītos riskus. Pētījuma otrā posma rezultāti tiks izmantoti testējamo paraugu sagatavošanā, kas turpināsies arī pētījuma trešajā posmā.

To top