Pētījumu un publikāciju datu bāze

Latvijas iedzīvotāju pārtikas patēriņa datu iegūšana riska izvērtējumu veikšanai un kopējās diētas (Total diet study) pētījumu pieejas izmēģinājumpētījums (pilotēšana)

Valoda:
Latviešu
Pētījuma statuss:
Nodots
Par pētījuma pasūtīšanu atbildīgais darbinieks vai amatpersona:
Dzīvnieku veselības, audzēšanas, aizsardzības un pārtikas nekaitīguma departaments

Latvijas iedzīvotāju pārtikas patēriņa datu iegūšana riska izvērtējumu veikšanai un kopējās diētas (Total diet study) pētījumu pieejas izmēģinājumpētījums (pilotēšana)

Pētījuma mērķis:

Kopējās diētas pētījuma (TDS) galvenais mērķis ir novērtēt iedzīvotāju pārtikas piesārņotāju un uzturvielu ekspozīciju, sniedzot visaptverošus un reālistiskus datus par šo vielu līmeni uzturā tādā veidā, kā tas tiek patērēts.

Pētījuma uzdevums:
  1. posma uzdevumi:
  • iegādāties un sagatavot pārtikas produktu paraugus saskaņā ar kopējās diētas pieeju atbilstoši pētījuma 2. posmā iegūtajiem novērojumiem par patērētāju paradumiem un iepriekš iegūto patēriņa datu rezultātiem un receptūrām, kā arī ievērojot sezonālo un reģionālo principu;
  • veikt pārtikas produktu kopparaugu analīzes, nosakot noturīgos organiskos piesārņotājus (piem., perfluorētos savienojumus [PFAS], hlorētos parafīnus [CP] u. c.), smagos metālus (As, Hg, Cd, Pb), pārtikas piedevas (piemēram, konservantus – benzoātus un sorbātus), mikotoksīnus, akrilamīdu, taukus un taukskābes dažādās produktu grupās atbilstoši pētījuma metodoloģijai.
  • sasaldēt paraugus, veidojot paraugu arhīvu jaunu un papildu piesārņotāju testēšanai nākotnē;
  • ievadīt, tīrīt, apstrādāt un sagatavot datus pētījuma 4. posmam;
  • uzsākt pētījuma datu analīzi un saistību novērtēšanu, sagatavot gala ziņojumu un datus publicēšana.
Nodošanas datums:
03.12.2025
Resors (nozares ministrija, neatkarīga iestāde vai pašvaldība):
Zemkopības ministrija
pasts@zm.gov.lv
Iesniedzējinstitūcijas autorizētais lietotājs:
Pētījuma pasūtītājs:
Zemkopības ministrija
pasts@zm.gov.lv
Politikas joma:
Lauksaimnieciskās ražošanas un pārstrādes politika
Pētījuma klasifikācija:
Kompleksi analītisks pētījums
Pētījumu rezultātu izmantošana:
Pētījuma rezultāti būs atbalsts esošajām pārtikas monitoringa programmām un palīdzēs to plānošanā, nosakot prioritārās pārtikas grupas un efektīvāk virzot uzraudzības resursus.
Autoru saraksts:
  • Inese Siksna
Pētījuma finansēšanas avots:
Valsts budžets
Finansējuma avota pilns nosaukums:
Zemkopības ministrijas subsīdijas
Pētījuma finansēšanas summa EUR (bez PVN):
60000 EUR
Pētījuma sasniegtie rezultāti:

Projekta trešajā posmā īpaša uzmanība pievērsta sezonāli patērētajiem pārtikas produktiem – vasaras sezonā tie ir dažādi uz grila pagatavojami gaļas produkti un saldējums, bet rudens un ziemas sezonā – pīrāgi, piparkūkas un citi konditorejas izstrādājumi. Arī produktu sortimenta dažādību un pieejamību tirdzniecības vietās mēdza ietekmēt sezonalitāte. Papildus tika analizēts arī produktu marķējums. Vērtējot ražotāja norādīto informāciju uz pārtikas produktu marķējuma, jāņem vērā, ka produkta nosaukums ne vienmēr patērētājiem skaidri raksturo tā sastāvu. Piemēram, grilējamo desiņu paraugu sastāvā ne vienmēr bija tikai tā dzīvnieka gaļa, kas norādīta produkta nosaukumā, bet arī citu dzīvnieku gaļa. Arī šis ir viens no aspektiem, kas patēriņa datos var ieviest korekcijas.

To top